
קפה ברזילאי - הקפה הקלאסי ליום יום
אם יש מדינה אחת ששולטת בעולם הקפה, זו ברזיל. כשאתם חושבים על פולי קפה, סביר להניח ששליש מהם מגיעים מהמדינה העצומה הזו. ברזיל היא לא רק יצרנית הקפה הגדולה בעולם מזה למעלה מ-150 שנה, אלא גם סיפור מרתק על היסטוריה, אקלים, ובעיקר, חדשנות.
אז למה קפה ברזילאי הוא אבן יסוד בכל חנות קפה ובכל בית? בואו נצלול פנימה כדי להבין את המורכבות והקסם של הקפה הברזילאי, בשפה של חברים.
המקור הסודי וההיסטוריה: משתיל יחיד למעצמה
הסיפור של הקפה בברזיל מתחיל בשנת 1727, והוא ממש כמו סרט מתח רומנטי! האגדה מספרת שסרן פרנסיסקו דה מלו פאלייטה נשלח לגויאנה הצרפתית כדי ליישב סכסוך גבולות, אבל המטרה האמיתית שלו הייתה להבריח שתילי קפה, שהיו אז נכס שמור בקפדנות. לפי הסיפור, הוא פיתה את אשת המושל המקומי, וזו העניקה לו זר פורח שהכיל שתילים וזרעים של קפה – המתנה שהפכה במהרה לאחד הענפים הכלכליים החשובים בעולם.
הקפה התפשט במהירות מהצפון לדרום, וכבר במאה ה-19, עם הגידול בביקוש באירופה ובארה"ב, ברזיל הפכה לדומיננטית. באמצע שנות ה-1800, כשהמחלות הרסו את הקפה באסיה, ברזיל תפסה את מקומה כמלכת הקפה העולמית, ובתחילת המאה ה-20 היא ייצרה כמעט 80% מהקפה בעולם – נתון מטורף!
אזורי גידול ומאפייני אקלים: כמות לצד איכות
הגודל העצום של ברזיל מביא איתו מגוון עצום של אזורי גידול, מה שמוביל לפרופילי טעם מגוונים. אמנם ברזיל ידועה בעיקר בייצור ערביקה (כ-80% מהייצור), אך היא גם יצרנית הרובוסטה (הנקראת שם קונילון) הגדולה בעולם.
אזורי המפתח:
-
מינס ז'ראיס (Minas Gerais): המדינה הגדולה ביותר בייצור קפה, ובמיוחד באזור סראדו (Cerrado) וסול דה מינאס (Sul de Minas), הידועים בייצור קפה ספשלטי (Specialty Coffee). הטופוגרפיה שם שטוחה יותר, מה שמאפשר קציר ממוכן.
-
סאו פאולו (São Paulo): אזור מוגיאנה (Mogiana) שבין סאו פאולו למינאס ז'ראיס מפורסם בזכות הקפה האיכותי שלו, המאופיין בטעם שוקולדי וגוף מלא.
-
אספיריטו סאנטו (Espírito Santo): אזור חשוב בעיקר בגידול רובוסטה.
-
באהיה (Bahia): אזור חדש יחסית שהחל להתמקד בייצור קפה ספיישלטי מעולה.
בגלל הגובה הנמוך יחסית של המטעים בברזיל, בהשוואה למדינות אחרות באמריקה הלטינית, שיטות הגידול והעיבוד הותאמו כדי לחלץ מקסימום מתיקות וגוף, ולהפחית את החומציות.
גובה הגידול הנמוך גורם לפולים להיות גדולים יותר ועם טעמים פחות חמוצים, מה שמאפשר לקפה להיות מתאים ליותר אנשים שמעדיפים את הקפה ״הקלאסי״.
שיטות עיבוד ופרופיל טעם: המתיקות שבא מהטבע
אחד המאפיינים הבולטים של הקפה הברזילאי הוא שיטת העיבוד הנפוצה: העיבוד הטבעי (Natural), או "עיבוד יבש".
עיבוד טבעי (Natural)
זו השיטה הנפוצה ביותר בברזיל, בעיקר בזכות האקלים היבש יחסית בעונת הקציר. בשיטה זו, פולי הקפה מיובשים בשלמותם, כשהפרי (הדובדבן) עדיין עוטף אותם. במהלך הייבוש הממושך, המתיקות של הפרי נספגת לתוך הפול, מה שיוצר קפה עם גוף מלא, מתיקות טבעית גבוהה, חומציות נמוכה, וטעמים אופייניים של שוקולד, אגוזים וקרמל.
פולפד נטורל (Pulped Natural) או דבש (Honey)
שיטה שהברזילאים פיתחו ופרסמו. בשיטה זו, מסירים את הקליפה החיצונית של הפרי, אך משאירים חלק מהציפה (Mucilage) הדביקה על הפול לפני הייבוש. התוצאה היא קפה מאוזן יותר, עם גוף מלא כמו בשיטה הטבעית, אך עם חומציות מעט נקייה יותר.
זאת השיטה שלמעשה יושבת בין העיבוד הטבעי (שנותן טעמים עמוקים יותר) לבין לבין העיבוד השטוף (שנותן טעמים נקיים יותר).
הדעה הרווחת בקרב מומחי קפה הייתה במשך שנים שקפה ברזילאי הוא "נייטרלי" או "בסיסי", ולכן הוא משמש בעיקר כ״בלנדר״ – מרכיב דומיננטי וזול יחסית בתערובות אספרסו. אך כיום, עם העלייה בתנועת קפה הספיישלטי, ברזיל משקיעה רבות בחדשנות ובשיטות קציר סלקטיביות (במקום קציר רצועה ממוכן) ושיטות עיבוד חדשניות, מה שמייצר קפה עם פרופילי טעם מורכבים ומרתקים יותר, שמוכרים במחירים גבוהים יותר בשוק הבוטיק.
מה זה אומר בשביל כוס הקפה שלכם?
כאשר אתם רואים פולי קפה מברזיל, אתם יכולים לצפות לקפה שיהיה:
-
חבר טוב לאספרסו: בזכות הגוף המלא והחומציות הנמוכה, הוא יוצר קרמה יפה וטעם מאוזן וחזק בתערובות.
-
נוח לשתייה: הטעמים המתוקים והאגוזיים הופכים אותו לנגיש ואהוב על רבים, במיוחד לאלה שמעדיפים קפה פחות חמוץ.
אז אם אתם אוהבים קפה ״קלאסי״ ושוקולדי, או אוהבים דווקא את קפה הגל שלישי, קפה ברזילאי יכול להתאים לכם בול.
אנחנו מזמינים אתכם לצפות בפולי הקפה הברזילאי שיש אצלנו באתר מבתי הקלייה המובילים בישראל - פולי קפה ברזילאי
רוצים המלצות ספציפיות?
ברזיל יילו בורבון של בית הקלייה קאנופי הוא דוגמא קלאסית לקפה ברזילאי איכותי
ברזיל סול דל מינאס של בית הקלייה בלומז מגיע מאזור שונה עם טעמים עמוקים של שוקולד
ברזיל סראדו של בית הקלייה You Need Coffee מציג טעמים עשירים של אגוזים ושוקולד ונקלה כהה לטעמים עמוקים
ברזיל יילו בורבון של בית הקלייה קופי קולצ׳ור נותן טייק שונה לקפה הברזילאי הקלאסי בעיבוד טבעי
לרוויה!